A Magyarországi Zöldkereszt “Öko-s vízgazdálkodás” küldetési programja

0
1418
views

A Magyarországi Zöldkereszt Egyesület útmutatást kíván nyújtani az okos öko-s vízgazdálkodás elméleti és gyakorlati megoldásainak terjesztésével, megvalósított integrált projektek bemutatásával. Missziós célunk, hogy nemcsak beszélünk a vízgazdálkodásról, de csináljuk is azokat a módszertanokat, valós projekteket, amiről beszélünk.

A víz a 21. század “energiaforrása”. Energetikai auditok során szokás a vizet is erőforrásként belevonni az audit tárgyi vizsgálatába. Nem véletlenül, mert fontossága az idő elrehaladásával jelentősen nőni fog. Magyarország igen kedvező helyzetben van a felszíni édesvízkészletek tekintetében, a Kárpát-medence földrajzi adottságai okán jelentős vízgyűjtő és felszín alatti víztározó kapacitással rendelkezik. Ezen természeti adottságok és éghajlati körülményeink jelentős geopolitikai és élelmiszertermelő potenciált adnak Magyarországnak. Ezen előnyök maradéktalan kihasználása egy komplett 2050-ig szóló, vidéki gazdaságokra épített Magyar Országstratégia kereteit is lefektethetik.

Magyaroszág lehetne Európa legnagyobb édesvízi haltermelője. Magyarország lehetne a modernkori öntözéses mezőgazdaság mintagazdasága és erős bio-élelmiszer exportőr világ brand No1. státusszal. Magyarország lehetne a garantáltan kergemarha-kór mentes marhatenyésztés világközpontja és szállítója. A lehetőségek tárháza nagy, csak az elképzelések szabnak határt a projektek kidolgozhatóságának.

A víz, amely nagyon fontos termelési tényezője ezen nagyívű projektek, programok megvalósításának, rendelkezésre áll. Átgondolt vízügyi tervezéssel, integrált gazdaság- és területfejlesztési tervezéssel olyan komplex fejlesztési programokat lehet megvalósítani, amelyek méltán emelhetnék a világ minta öko-gazdaságává hazánk bio kertészeteit, fenntartható mező-, erdő-, vad- és halgazdaságait, öko állattartási telepeit. Mindezt a természetközeli vidéki élet és élhető környezet fenntartása, az egyes gazdaságok egységes rendszerbe, fenntartható szinergiába helyezésével, az emberi tényező maximális figyelembe vétele mellett.

A vízgazdálkodás jelenti a víz rendelkezésre állását, amikor arra szükség van, a víz elraktározását, amikor nincs rá szükség, a vízben rejlő “napenergia” kinyerését, amikor arra szükség van, a vízben vagy “vízen” növekvő állatálományt, amely folymatosan, tervezetten rendelkezésre áll. A vízügy tehát nemcsak a jeges ár vagy az aszály kárnyhítését jelenti, hanem szó szerint gazdálkodást, a szomszédos gazdaságok integrálását és mint ellátási lánc résztvevőt a termelési folymatokban.

Így a mozgó vízből kinyerhető elektromos energia kicsatolása kézenfekvő alapfeladat a Zöldkereszt Egyesület számára, ahogyan a víztározók létrehozása, a tárolt víz energiatartalmának meglovagolása és a vízszint szabályozás fogalmak sem ördögtől való fogalmak a Z+ szemléletformálásában résztvevő tagtársaink és támogatóink világlátásában.

A Magyarországi Zöldkereszt Egyesület vízgazdáskodási missziós programja az elérhető legmodernebb technológiák alkalmazásával mintaprojekteket kíván megvalósítani a vízenergetika, a vízi elektromobilitás, a gazdaságépítés és turizmus területeken, mintát mutatva más szervezetek és kormányzati szervek természetmentő és integrált gazdaság- és területfejlesztő programjainak tervezéséhez, akár karitatív elemekkel is megtűzdelve. A Zöldkereszt szakmai ajánlásokkal és mentori funkcióban konzorciumi partnerként résztvállal komplex vizes területfejlesztési projektek megvalósításában.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here