2022. január 21.

Erdőgazdálkodás

 A fák és fauna növények a bioszféra működésében alapfeladatot látnak el: A keletkezett széndioxidot megkötik és biomasszává, élő faunává alakítják. A meredeken növekvő légköri CO2 koncentráció miatt, valamint egyéb kedvező klíma-, nedvesség- és talajstabilizációs szinergikus hatásai miatt a biomassza tömeg növelése kulcskérdéssé válik a klímavédelem és  -stabilitási, valamint a bioszféra működési folyamatainak fenntartásában.

Magyarország középső területei hajlamosak az elsivatagosodásra. A mai helyzet egyszerre hordoz kockázatokat a talaj degradálódása és ezáltal végzetes elsivatagosodása, valamint a talaj mozgása miatt. Az erdőtelepítés a talajmegóvás és a biológiai sokféleség megőrzésének leghatékonyabb módja, ezért Egyesületünk kiemelt programként kezeli az erdőt.

Az erdő fatermelését energetikai célra eddig elképzelhetetlen szervezeti konstrukciókkal és szerveződési formákkal hasznosítjuk. Célunk innovatív közösségi mintaprogramok kifejlesztése és elterjesztése.   (Bővebben)

Mi az Öko-s erdőgazdálkodás missziós program a Magyarországi Zöldkereszt alapvetésében?

A Magyarországi Zöldkereszt Egyesület áttörést kíván bemutatni a természetvédelem, az okos öko-s megoldások, a biodiverzitás fenntartása, a gazdálkodási technológiák jövőbiztossá és fenntarthatóvá tétele irányában....

Fenntartható mezőgazdaságért

A biodiverzitás csökken, a termőtalaj pusztul, a felszíni és felszín alatti vizek szennyezése folytatódik,  az ország kiszáradásához vezető vízgazdálkodás, az éghajlatváltozás kockázata nem csökken. Magyarország...