info@magyarzoldkereszt.hu +36 30 641 6250 Magyarország

Erdőgazdálkodás, biomassza

Az erdők a Föld élővilágának, a biomasszának a természetes körforgásában az újrahasznosító és kincsképző infrastruktúrát, egyben a bolygó "életerejének legjavát" alkotják. Az oxigén-szén-széndioxid körfolyamatot a fotoszintézis által fák zárják be és biztosítják a folyamatos oxigén- és biomassza termelést, egyben csökkentik a CO2 szennyezést a légkörben. Az erdők képesek pótolni az erdőirtásokat, részben képesek megállítani az elsivatagosodást, jó hatással vannak a talajra, lokális klímastabilizáló hatásuk van, továbbá a létük alapvetően elengedhetetlen a vízgazdálkodás szempontjából is.

A fa alapvető alapanyag és mint ilyen, az ipar nagy mennyiséget használ fel belőle. Mértéktelen kivágással sok bajt tudnak okozni maguknak az emberek, nemcsak közvetlenül ott, ahol az erdőt kitermelték, de világ szinten is hatással lehet a klímára, a bioszféra állapotára. Az erdőgazdálkodás tehát a gazdasági feladatokon túl egy pontos programok és elvek mentén zajló ökológiai-klímavédelmi folyamat is, amely funkciói egyre nagyobb jelentőségűek lesznek a jövőben.

Magyarország középső területei hajlamosak az elsivatagosodásra. Konkrét tanulmányok elemzik a veszélyt, a trendek mind egyirányba mutatnak. A veszély valós és közeleg. Korábban a futóhomok megkötése céljából indultak fatelepítési programok, a mai helyzet azonban már egyszerre hordoz kockázatokat a talaj degradálódása és ezáltal végzetes elsivatagosodása, valamint a talaj mozgása miatt.

Amennyiben a talaj elveszíti humusztartalmát, a folyamat rendkívül nehezen fordítható vissza az elsivatagosodás fázisból. Így a megelőzés szerepe sosem volt fontosabb, mint manapság. A idő azért is sürgető, mert a Homokhátság területek talajvízszintje évek óta jelentősen lecsökkent és folyamatosan csökken. A jelenség több aspektusa hasonlatos az észak-Afrikai sivagat előrenyomulásához. A sivatag nagy sebességgel foglal el olyan területeket, amelyek korábban termő talajjal és növényzettel rendelkeztek. Ezek a jelenségek a végleges elsivatagosodás és az élő flóra pusztulásának irányába ható folyamatok, amit mihamarabb szükséges megállítani.

Az erdőtelepítés a talajmegóvás és a biológiai sokféleség megőrzésének leghatékonyabb módja, ezért Egyesületünk kiemelt programelemként kezeli az erdőgazdálkodás kérdését.

Tudástár

Az erdőinket az unokáink se fogják látni? Drámai az erdőgazdálkodás helyzete Magyarországon

Ma már szinte közhely, hogy az erdőgazdálkodás létfontosságú az erdők megőrzéséhez - az erdőknek pedig globálisan és lokálisan is kulcsszerepe van a klímaváltozás folyamataiban, pusztító hatásainak mérséklésében. Ha van még esélyünk, akkor azt jórészt az erdők jelentik.

Ehhez képest nemcsak Amazóniában, de már Európában is jelentős terhelést jelent az erdőkben zajló fakitermelés - holott az elmúlt három évben a sose látott méretű erdőtüzek önmagukban is óriási pusztítást végeztek.

Jogos a kérdés, hogy mi a helyzet Magyarországon, mi van, és mi lesz a magyar erdőkkel? Néhány ezer évvel ezelőtt Európa felszínét nagyrészt erdők borították - mára a kontinens erdeinek több mint fele eltűnt.

Olvassa el a teljes cikket