info@magyarzoldkereszt.hu +36 30 641 6250 Magyarország

Hírek

NRGaid, a Magyarországi Zöld Kereszt felhívása

Az energia- az élelmiszer, az ökológiai válság és a háború tovagyűrűző hatásai miatt a társadalom legsúlyosabban érintett rétegeit azok a szegény emberek képezik, akiknek a fogyasztói kosarában több, mint 50%-ban szerepel az energia (fűtés, közlekedés) részaránya. Felhívásunk ezeknek az embereknek a megsegítésére irányul.

A segélyezésre kijelölt energia előállítása és eljuttatása zéró kibocsájtás mellett, minimális ráfordítással történik.

1. Megszólítjuk és kérjük azokat a naperőmű (HMKE) tulajdonosokat, akiknek naperőműve többet termel, mint amit az adott fogyasztási helyen a termelő-fogyasztó (PROSUMER) elfogyaszt, hogy a közcélú villamosenergia hálózatba betáplált többlet energia árát ne igényelje vissza az egyetemes szolgáltatójától, hanem egy nyilatkozatban ajánlja fel a jelen felhívásban megjelölt célcsoportok szereplőinek, közvetlenül átadva ezt a többletenergiát a célcsoport valamely konkrét fogyasztójának.
Az adományozók minden esetben a felajánlott zöldáramról igazolást kapnak a rendszert üzemeltető Magyarországi Zöld Kereszt Egyesülettől.

2. Megszólítjuk és kérjük az egyetemes villamosenergia szolgáltatókat, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz. Az egyetemes szolgáltató a közreműködéséért szintén megjelölheti ezt a tevékenységét karitatív, CSR tevékenységként és ezt PR ügyekben használhatja is. Erről a gyűjtést szervező Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület igazolást ad az egyetemes szolgáltatók részére.

A célcsoportok a rezsicsökkentett árból kieső fogyasztók sérülékeny rétegei:

- kártyás villanyórával rendelkező ügyfelek
- nyugdíjasok, évi kevesebb, mint 2.500.000 Ft éves jövedelemmel
- legalább kettő eltartott gyermeket egyedül nevelő szülők
- rokkantsági ellátásban élők
- tartós munkanélküliek
- egyedi elbírálás alapján hátrányos helyzetű fogyasztók

3. Megszólítjuk és kérjük az állami hatóságokat (MEKH, NAV), hogy a karitatív célú felajánlott energia javakat térítésmentes adományként kezeljék és magát a juttatási folyamatot hatóságként felügyeljék és támogassák. A MEKH, mint árhatóság kötelezheti az egyetemes szolgáltatókat, hogy az Adományozó és az Adományozott közötti tranzakciót az egyetemes szolgáltatóknál nyilvántartott felhasználók folyószámláján bonyolíttassa, térítésmentesen, nulla tranzakciós díjjal és nulla értékű juttatásként.

Az NRGaid rendszer elterjedése erősíti a társadalmi kohéziót, a szolidaritást, a bajban nyújtott kölcsönösségi elvek és megoldások jó gyakorlatait. Összességében pedig a társadalom felkészítését, felkészültségének az erősödését eredményezgeti a későbbiekben várhatóan nehezedő válság életkörülmények miatt kialakuló szituációk önálló polgári kezdeményezéssel történő kisközösségi lekezelésére. A jövő szempontjából rendkívül fontos szemléletformálást is eredményezhet, mintegy zászlóshajó programként.

Az NRGaid felhívás letölthető PDF formátumban az alábbi linken: Letöltés